Raaka-ainekatsaus helmikuu 2025

Maustepalvelun raaka-ainekatsaus helmikuu 2025

Raaka-ainekatsaus helmikuu 2025

Tilanne raaka-ainemarkkinoilla on tällä hetkellä vakaampi kuin aiemmin. Osa luonnonmausteiden hinnoista on noussut tuottajamaiden huonoista sadoista johtuen. Hintatasoa mausteiden osalta on nostanut myös se, että EU-lainsäädännön täyttäviä laatuja on ollut vähemmän saatavilla. Kaukoidän laivaukset kulkevat pääsääntöisesti edelleen Afrikan kautta ja toimituksissa on edelleen viiveitä, kun Kaukoidän satamissa on ollut ruuhkaa. Aasiassa on vietetty juuri Kiinalaista uuttavuotta, joka aiheuttaa viiveitä tuotannossa ja kuljetuksissa lomakauden jälkeenkin.

Energian hinta on noussut Euroopassa etenkin kaasun osalta. Nousun syynä on ollut Venäjän kaasun toimittamisen päättyminen Ukrainan kautta Eurooppaan. Energiavarastot ovat olleet pienemmät talvikautena Euroopassa. Raakaöljyn hinta nousi syksyllä Lähi-idän tilanteen vuoksi ja on ollut noususuuntainen vuoden alkuun saakka.

Kuljetuksiin on tullut lisämaksuja, jotka liittyvät EU:n päästökauppajärjestelmään (ETS), jonka tavoitteena vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Merenkulku integroidaan päästökauppajärjestelmään kolmessa vaiheessa, joista ensimmäinen, 40 % päästöistä kattava vaihe, otettiin käyttöön 2024. Vuoteen 2025 mennessä ETS:n on tarkoitus kattaa 70 % päästöistä. Vuoteen 2026 mennessä 100 % vahvistetuista päästöistä tulee olemaan maksullisia. Ympäristömaksut sekä kuljettajapula ovat nostaneet myös tieliikenteen kuljetusmaksuja Euroopassa.

USA:n kauppasodat eri maihin ja näiden maiden vastatoimenpiteet voivat jatkossa nostaa raaka-aineiden hintoja erilaisten tullien muodossa.

MAISSI

Maissin hinnat ovat olleet syksyllä laskusuuntaiset. Euroopassa kysyntä on ollut myös vähäisempää. Vuoden alussa maissin hinta on kääntynyt nousuun USDA WASDE -raportin jälkeen. Raportti vähensi merkittävästi arviota vuosien 2024/2025 loppuvarastotasoista. Nämä muutokset heijastavat maailmanlaajuisen maissin tarjonta-kysyntätasapainon kiristymistä, mikä tuo nousupainetta viljamarkkinoille. Huolta aiheuttaa myös kuivuus Argentiinassa ja kovat sateet Brasiliassa, mikä voi vaikuttaa maailmanlaajuiseen saatavuuteen. Ranskassa maissin viljelypinta-alan odotetaan pienenevän, tuotantokustannusten, kuten lannoitteiden nousun vuoksi. Edellisen vuoden huono sato on saanut viljelijät harkitsemaan muita viljelytuotteita. Ukrainan maissivarastot ovat myös aiempaa pienemmät. Ukrainassa kuivat sääolosuhteet sekä normaalia lämpimämpi sää aiheuttavat huolta talvisadon suhteen.

VEHNÄ

Vehnän hinta maailmalla oli noususuuntainen loppuvuodesta. Tämä on johtunut osittain myös Lähi-idän tilanteesta sekä kysynnän kasvusta Kiinassa. Argentiinassa ja Australiassa vehnän tuotanto on pienempää kuin aiemmin huonojen sääolosuhteiden takia. Tästä johtuen Kiina on ostanut vehnää myös Euroopasta, kun sato Kiinassa on ollut sateiden vuoksi pienempi. Venäjän vientikiintiö ja pienempi tuotanto pääasiallisilla viljelyalueilla nostanee hintaa jälkimmäisellä vuosipuoliskolla. USA:n kauppasodan aiheuttamien tullien odotetaan aiheuttavan hintaheiluntaa viljamarkkinoilla. Ukrainassa, kuten maissin kohdallakin, kuivat sääolosuhteet sekä normaalia lämpimämpi sää aiheuttavat huolta talviviljan suhteen. Lämpimät sääolosuhteet Venäjälläkin ovat vaikuttaneet talvisatoon vähäisen lumipeitteen vuoksi.

PERUNA

Prosessoitujen perunatuotteiden hinnat ovat nousseet Euroopassa lisääntyneen kysynnän, ja rajoitetun perunan saatavuuden myötä. Tuotantokustannukset ja lannoitteiden kustannukset ovat kasvaneet. Tuontiperunatärkkelyksen hintataso on hieman noussut satotekijöiden vuoksi. Kotimaisen tärkkelyksen osalta hintataso on ennallaan.

TAPIOKA

Tapiokan hinta Thaimaassa on tullut hieman alaspäin laskeneen kysynnän ja korkeampien varastotasojen vuoksi. Toisaalta merirahdit sekä pidentyneet toimitusajat vaikuttavat hintatasoon nostavasti.

SOIJA

Brasiliassa voimakkaat sateet ovat viivästyttäneet soijapavun sadonkorjuuta. Brasiliaan on ennustettu kuitenkin hyvää satoa. Argentiinan jatkuva kuivuus on aiheuttanut satoennusteen pienentymisen. USA:n edellinen sato oli hyvä. Seurannassa ovat kuitenkin kauppapoliittiset päätökset Kiinan ja Kanadan suuntaan, mikä voi vaikuttaa hintatasoon tulevaisuudessa. Hintatasoon vaikuttavat myös USA:n päätökset soijapavun käytöstä biopolttoaineen tuotantoon. Kiinassa soijapavun käytön ennustetaan kasvavan rehuteollisuuden tarpeisiin. Serbiassa soijasato oli huono, ja hehtaarisato jäi normaalia huomattavasti pienemmäksi.

SOKERI

Sokerin hinta on laskenut Euroopassa tuotannon kasvettua, kun viljelypinta-ala on lisääntynyt paremman hintatason vuoksi. Sokerin maailmanmarkkinahinta on ollut myös laskusuuntainen. Brasiliassa sokeriruo’on tuotantoennusteet laskivat hieman, syksyn kuivista sääolosuhteista johtuen. Sateet loppuvuodesta helpottivat kuitenkin tilannetta. Australiassa tuotanto oli hieman pienempi sateiden vuoksi. Intiassa määrät olivat edellisvuotta hieman pienemmät. Intiassa suurin osa sokerista käytetään etanolituotantoon tai kotimarkkinoille, ja valtio säätelee sokeriviennin määrää. Thaimaassa sokerituotannon ennustetaan kasvavan. Sokerin kulutus on maailmanlaajuisesti nousussa, kun taas tuotanto on laskusuuntainen.

MAITOPROTEIINIT

Maitojauheiden hinnat olivat noususuuntaiset syksyllä kysynnän nousun vuoksi. Hintojen nousu näkyy Euroopassa etenkin rasvaisen maitojauheen kohdalla. Hintavaihteluita esiintyy kysynnän muutosten aiheuttamina. Hera- ja maitoproteiinien hinnat ovat olleet korkealla tasolla, johtuen niukasta saatavuudesta ja kysynnän kasvusta mm. urheiluravinteiden tarpeisiin.

KANAMUNAJAUHEET

Kananmunien kysyntä vahvistui voimakkaasti vuoden lopulla tukkukaupoissa ja teollisuudessa. Tämä voimakas kysynnän nousu aiheutti pulaa saatavuuteen tuotannon ja kysynnän epätasapainon vuoksi. Lintuinfluenssan vaikutukset suurimmissa tuottajamaissa Euroopassa ovat johtaneet hintojen nousuun. USA:ssa kananmunien hinnat ovat olleet ennätyskorkealla, lintuinfluenssasta sekä kasvaneesta kysynnästä johtuen. Varastot ovat olleet alhaisimmat viiteen vuoteen kysynnän noustua voimakkaasti loppuvuodesta. Rehuraaka-aineiden, kuten vehnän ja maissin hintojen nousut vaikuttavat myös eläinproteiinien hintoihin.

LIHAPROTEIINIT

Lihaproteiinien hinnat ovat olleet vakaat, johtuen sianlihan hinnan laskusta Euroopassa.

SAKEUTTAJAT

Sakeuttajista karrageenien ja ksantaanikumin hinnat ovat olleet laskusuuntaiset.

KASVIÖLJY

Kasviöljyn hinta on ollut noususuuntainen pienemmän tuotannon ja alhaisten varastotasojen vuoksi. Öljyjen hintaan vaikuttavat myös kauppasodan mahdolliset tullivaikutukset, jotka voivat ohjata rapsin käyttöä toisiin öljykasveihin.

ELINTARVIKELISÄAINEET

Elintarvikelisäaineista askorbiinihapon johdannaiset ovat nousseet, johtuen osittain spekuloinnista alkuperämaissa sekä merirahtikustannuksista. Elintarvikefosfaattien hinnat ovat myös hieman laskeneet.

KUIVATTU SIPULI JA VALKOSIPULI

Kuivattujen sipulien hintataso on pääsääntöisesti ollut ennallaan, vaikka tuoreen sipulin hinta on noussut. Tuotantokustannukset kuten energia-, työvoima-, pakkaus- ja kuljetuskustannukset alkuperämaissa ovat nousseet.

Valkosipulien hintataso Intiassa ja Kiinassa on edelleen korkealla tasolla, koska valkosipulin kysyntä on kasvanut. Edellä mainitut tuotanto- ja kuljetuskustannukset ovat nousseet myös valkosipulin osalta. Kiinassa spekulointi vaikuttaa paljon valkosipulin hintatasoon ja aiheuttaa hintavaihtelua.

PIPPURIT

Pippureiden hinnat pysyvät edelleen korkealla. Vietnamissa sato on viivästynyt, ja uutta satoa korjataan helmi/maaliskuulla. Sato on aiempaa pienempi huonoista sääolosuhteista sekä pienentyneestä viljelyalasta johtuen. Hintatason oltua alhaisempi, viljelijät siirtyivät muihin viljelyhyödykkeisiin, kuten kahviin. Intiassa pippureiden kysyntä on kasvanut, ja sato on noin 30 % edellistä satoa pienempi. Brasiliassa hintataso pysyy myös korkeana vähäisten varmuusvarastojen vuoksi, toisaalta uuden sadon ennustetaan olevan parempi.

Yleisesti maailmanlaajuinen tuotanto on laskenut ja varmuusvarastot pienentyneet verrattuna kasvaneeseen kysyntään. Toimitusajat alkuperämaista ovat pidentyneet, ja merirahtien hinnat ovat korkealla. Maustepippurin hinta on edelleen korkealla edellisen huonon sadon vuoksi, uutta satoa saadaan vasta syksyllä.

PAPRIKAT

Paprikarouheiden hinnat ovat nousseet Kiinassa sadon oltua edellisvuotta pienempi. Edellisten vuosien alhaisempi hintataso on johtanut siihen, että viljelymäärät ovat laskeneet. Hintoja nostaa myös se, että EU:n torjunta-ainelainsäädännön mukaista raaka-ainetta on vähemmän saatavilla.

LUONNONMAUSTEET

Inkiväärin hinta on noussut Nigerian huonon sadon vuoksi ja hinnat ovat nousseet myös muissa tuottajamaissa. Kardemumman hinta on noussut kuivuuden aiheuttaman huonon sadon vuoksi. Juustokuminan hintataso on laskenut. Yrttien hinnat ovat pääsääntöisesti ennallaan yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta.

KAAKAO

Kaakaon maailmanmarkkinahinta on edelleen hyvin korkealla niukan saatavuuden vuoksi. Sääolosuhteet tuotantoalueilla Afrikassa ovat olleet normaalia kuivemmat.

APPELSIINITUOTTEET

Appelsiinipohjaisten tuotteiden hinnat ovat nousseet voimakkaasti, mikä johtuu raaka-aineen saatavuudesta. Pysyvä uhka viherrystaudista appelsiinipuissa on vahingoittanut appelsiinipuita pääasiallisissa tuottajamaissa, kuten Meksikossa, Brasiliassa ja USA:ssa. Viherrystauti on bakteerin aiheuttama, ja siinä hedelmät putoavat puista raakoina ja kitkerinä, minkä lisäksi tauti tuhoaa appelsiinipuita.

TOMAATTIJAUHE

Espanjassa sateet vaikuttivat tomaattien saatavuuteen, minkä lisäksi vesipula ja kuuma sää ovat vaivanneet tuotantoalueita. Tomaattijauheen hinta on kuitenkin tullut hieman alaspäin, mutta edelleen ollaan melko korkealla tasolla.

KOOKOSMAITOJAUHE

Kookosmaitojauheen hintataso on noussut, kun kookospähkinöistä on pulaa. Pula on johtunut El Niño sääilmiön vaikutuksista, voimakkaista sateista, sekä kuivuudesta ja kuumuudesta tuottajamaissa.

Olemme laatineet katsauksen parhaan tietämyksemme mukaan, perustuen tämän hetken tilanteeseen raaka-ainemarkkinoilla. Raaka-aineisiin voivat vaikuttaa sääolosuhteet sekä maailmankaupan muutokset.



Keskustele asiantuntijan kanssa